Hoe wordt mijn website snel gevonden in Google?
Je gloednieuwe website staat eindelijk live. Het liefst wil je jouw digitale kindje direct aan iedereen laten zien. Iedereen mag weten hoe tof je website is geworden én wat je te bieden hebt. In dit geval is het handig als jouw website vindbaar is in grote zoekmachines als Google. Tijdvooreensite vertelt je hoe je dit voor elkaar krijgt.
Het laten indexeren van jouw website
Een zoekmachine kun je zien als een immense bibliotheek van alles wat er op internet te vinden is. Om de database te vullen met nieuwe en up-to-date content, moeten zoekmachines als Google webpagina’s continue bekijken en beoordelen. Dit wordt indexeren genoemd. Indien een website niet is geïndexeerd is, zal deze onvindbaar zijn voor gebruikers van Google. Wat betreft bezoek moet je het dan alleen hebben van mensen die jouw URL specifiek intypen. Kortom, met een niet geïndexeerde site loop je veel kansen mis.
Tip: Door in Google de zoekopdracht ‘site:www.jedomeinnaam.nl’ (bijvoorbeeld site:www.tijdvooreensite.nl) uit te voeren, kun je controleren of jouw website en alle daarbij horende pagina’s zijn geïndexeerd. Geen resultaten? Dan heeft Google je website nog niet gevonden.
Hoe lang duurt het voordat mijn nieuwe website in Google staat?
Dagelijks worden miljoenen (dan wel niet miljarden) blogitems, recepten, producten en meer op het internet toegevoegd. Tel daar wijzigingen van bestaande pagina’s bij op en je hebt een zoekmachine die flink wat overuren maakt om deze allemaal te bezoeken. Het indexeren van een nieuwe pagina of website is daarom vaak niet in één dag gepiept. Daarnaast volgen de programma´s van zoekmachines linkjes voor de indexatie van websites. Staat je website net een dag online, dan heb je in principe nog geen links verworven op andere websites en duurt het wat langer voordat Google die van jou opmerkt.
Over het algemeen duurt het een paar dagen tot enkele weken voordat Google je site weet te vinden en indexeert.
3 tips om pagina's sneller te laten indexeren
- Gebruik de Google Search Console
Een website indexeren gaat geheel automatisch. Maar zit er dan niets anders op dan wachten? Zeker wel! Het proces van jouw website laten indexeren door Google kun je eigenhandig versnellen. In de Google Search Console kun je heel eenvoudig jouw website indexeren (aanmelden). Je stuurt als het ware een persoonlijke uitnodiging voor een bezoek aan je website of een specifieke pagina ter indexatie. Vervolgens neemt de zoekmachine een shortcut naar jouw website en wordt deze geïndexeerd.
Lees hier hoe je jouw website aanmeldt bij de Search Console. Sitemap toevoegen? Je leest hier hoe je een sitemap toevoegt.
Wat is Google Search Console? De Search Console is een gratis tool van Google waarmee je het zoekverkeer en prestaties van je website kunt meten. Tevens kun je hier van elke pagina de indexeringsstatus bekijken. - Zorg voor interne- en externe links
Hoe meer er naar je verwezen wordt (via links) hoe sneller zoekmachines jouw websites weten te vinden. Voor een snellere indexatie heeft het dus zeker nut om te zorgen voor links naar andere websites, of zorg dat andere websites naar jouw pagina linken. Dit proces wordt ook wel linkbuilding genoemd. Extra tip: vraag aan je webbouwer of hij jou opneemt in zijn portfolio. Zo kan Google het indexeren van je website nog sneller realiseren. - Deel je website op social media
Linkbuilding kan best lastig zijn. Gelukkig tellen links vanuit social media ook mee. Een linkje naar je website op jouw Facebook of Twitter is eenvoudig te realiseren. Sneller je website indexeren door middel van social media is dan ook zeker een aanrader. Je kunt natuurlijk ook een account aanmaken voor jouw onderneming op een van deze platformen.
In dit artikel vind je meer tips om jouw site snel vindbaar te maken in Google.
Eindelijk vindbaar! Maar wel op positie 400+
Wél geïndexeerd, maar praktisch onvindbaar in de zoekresultaten? Geen paniek, Google haat jouw website echt niet. Websites die net in de lucht zijn, moeten zich eerst bewijzen. Na een week op het wereldwijde web kan Google eigenlijk nog niet beoordelen of jouw website bijvoorbeeld wel betrouwbaar is. Nieuwe websites krijgen om deze reden vaak niet snel een prominente positie.
Ga voor een toppositie in Google
Het kan voorkomen dat je website al een tijdje online staat, maar nog steeds geen noemenswaardige positie in de zoekresultaten heeft. Met een zoekmachine-expert én SEO-copywriter in huis helpen wij bij Tijdvooreensite je graag bij het optimaliseren van jouw website. Het doel: méér bezoekers door organisch verkeer die de kassa doen rinkelen.
Houd in gedachten dat de allereerste indexatie het zwaarste weegt. Dit geldt zowel voor je website als voor een specifieke pagina. Het is makkelijker om een compleet zoekmachine geoptimaliseerde pagina goed in Google te ranken, dan een pagina from scratch SEO-proof te maken. In het tweede geval gaat de pagina vanaf de lage positie langzaam omhoog. Het is dus zeker de moeite waard om het direct goed te doen wat SEO betreft.