wet tegen schijnzelfstandigheid

Wet DBA tegen Schijnzelfstandigheid: Waarom een Eigen Website Belangrijk is voor ZZP'ers

Door Paul van Deursen, 

Wetgeving Tips en Bloggen

Voor zzp'ers kan een eigen website een belangrijk signaal zijn dat zij als zelfstandige werken en geen schijnzelfstandige zijn. In dit artikel leggen we uit wat de Wet DBA inhoudt en hoe een website bijdraagt aan de professionaliteit van een zzp'er, waardoor jij sterker staat tegenover de Belastingdienst.

In Nederland werken veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in allerlei sectoren, van bouw en coaches, tot onderwijs en creatief werk. Het werken als zzp'er biedt vrijheid en flexibiliteit, maar komt ook met verantwoordelijkheden en risico's. Eén van de grootste zorgen van zzp'ers is de Wet DBA, die ontworpen is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. 

Deze DBA wetgeving stelt regels om te bepalen of iemand echt als zelfstandige werkt, of dat er sprake is van een verkapt dienstverband. Voor zzp'ers kan een eigen website een belangrijk signaal zijn dat zij als zelfstandige werken. In dit artikel leggen we uit wat de Wet DBA inhoudt en hoe een website bijdraagt aan de professionaliteit van een zzp'er, waardoor zij sterker staan tegenover de Belastingdienst.

Weet je al genoeg? Vraag meteen een demo aan:

Ik wil eerst meer wetenVraag een gratis demo aan

Wat is de Wet DBA en waarom is het belangrijk voor zzp'ers?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is in 2016 ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand wel als zelfstandige werkt, maar in de praktijk eigenlijk een werknemer is. De Wet DBA stelt daarom regels vast om een helder onderscheid te maken tussen zzp'ers en werknemers. Het doel is om te voorkomen dat zzp'ers worden ingezet om werkgeverslasten te vermijden, zoals sociale premies en belastingen.

Voor zzp'ers en opdrachtgevers is het cruciaal om aan te tonen dat er een echte zelfstandige relatie bestaat. Dit betekent dat een zzp'er:

  • Zelf controle moet hebben over hun werk, 
  • hun werktijden, 
  • en dat ze meerdere opdrachtgevers kunnen hebben. 

Wanneer de Belastingdienst een zzp'er als schijnzelfstandige beschouwt, kunnen er boetes of naheffingen volgen. Bovendien kan het ook gevolgen hebben voor de sociale zekerheid van de zzp'er, zoals de toegang tot werkloosheidsuitkeringen.

Hoe toont een zzp'er aan dat hij of zij echt zelfstandig is?

Om aan te tonen dat je als zzp'er echt zelfstandig bent, is het belangrijk om bewijs te verzamelen en zichtbaar te maken. Een aantal punten waar de Belastingdienst op let, zijn bijvoorbeeld:

  • Meerdere opdrachtgevers hebben, om te bewijzen dat er geen afhankelijkheid is van één enkele opdrachtgever.
  • Eigen materialen of gereedschappen gebruiken, indien mogelijk.
  • Zelfstandig beslissingen kunnen nemen over hoe het werk uitgevoerd wordt.
  • Het uitdragen van een professionele identiteit, bijvoorbeeld met een eigen huisstijl, logo en website.

Een eigen website met uniek logo kan hierbij dus een cruciale rol spelen. Het hebben van een eigen website straalt niet alleen professionaliteit uit, maar geeft ook een duidelijk signaal aan de Belastingdienst dat je een zelfstandige bent. Door je diensten, reviews, btw-nummer, projecten en contactgegevens duidelijk op een eigen platform te presenteren, onderscheid je jezelf als ondernemer en verminder je het risico om als schijnzelfstandige te worden beschouwd.

Bovendien bekijkt de belastingdienst nog of je een ondernemer bent. Dit geldt ook voor een zzp-er. Om te bepalen of je ondernemer bent, kijkt de beastingdienst naar de volgende zaken. Je kan als ondernemer worden gezien als:

  • Je oefent zelfstandig een bedrijf of beroep uit, meerdere opdrachtgevers, handelen op eigen naam, u loopt ondernemersrisico, u werkt voor eigen rekening, u heeft de eindverantwoordelijkheid
  • Je hebt regelmatig inkomsten uit bedrijf of beroep,
  • Je hebt een vaste baan, maar daarnaast ook opdrachten waar u inkomsten uit heeft,
  • Je expoloiteert een vermogensbestandsdeel of recht.

Meer informatie over ondernemersschap bij de belastingdienst.

Waarom een website bijdraagt aan de geloofwaardigheid van een zzp'er

Een website is een krachtig hulpmiddel om jezelf te profileren als een serieuze en professionele ondernemer. Met een goed ontworpen website toon je dat je geïnvesteerd hebt in je eigen bedrijf en bereid bent om transparant te zijn over je diensten en vaardigheden. Enkele redenen waarom een website bijdraagt aan je geloofwaardigheid als zzp'er zijn:

  1. Professioneel imago
    Een eigen website helpt je om professioneel over te komen bij potentiële opdrachtgevers. Hiermee laat je zien dat je jezelf serieus neemt als ondernemer. Bovendien draagt een strak design en heldere boodschap bij aan een positieve eerste indruk.
  2. Onafhankelijkheid
    Door je eigen website te hebben, toon je aan dat je onafhankelijk bent en niet afhankelijk bent van slechts één opdrachtgever. Je beheert je eigen marketing en presentatie, wat laat zien dat je actief op zoek gaat naar verschillende kansen en klanten.
  3. Bereikbaarheid en zichtbaarheid
    Met een website ben je beter zichtbaar en toegankelijk voor potentiële opdrachtgevers. Het hebben van je eigen platform zorgt ervoor dat opdrachtgevers eenvoudig contact met je kunnen opnemen en geeft hen vertrouwen in je professionaliteit.
  4. Bewijs van investering in je bedrijf
    Een website bouwen kost tijd en soms ook een investering. Het laat zien dat je bereid bent om te investeren in je eigen bedrijf, wat opnieuw benadrukt dat je serieus bent als ondernemer. Dit kan van invloed zijn op hoe de Belastingdienst je relatie met opdrachtgevers beoordeelt.

Waarom kiezen voor Tijdvooreensite.nl?

Bij het maken van een website komt meer kijken dan alleen het creëren van een online visitekaartje. Het vraagt om inzicht in wat opdrachtgevers verwachten, een goede gebruikerservaring, en vooral een uitstraling die past bij jouw vakgebied. Tijdvooreensite.nl, een websitebouwer in Haarlem, heeft jarenlange ervaring in het helpen van zzp'ers met het opzetten van een effectieve en aantrekkelijke website. Enkele redenen waarom Tijdvooreensite.nl de juiste keuze is:

  1. Toegankelijke prijzen en transparantie
    Voor zzp'ers is het vaak belangrijk om op de kosten te letten, zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit. Tijdvooreensite.nl biedt betaalbare tarieven zonder verborgen kosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je krijgt voor je geld.
  2. Gespecialiseerd in ZZP en MKB
    Met bijna dan 25 jaar ervaring en meer dan 500 tevreden klanten weten we wat onze klanten willen. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van websites voor de kleine(re) ondernemers en snappen dat een schoenmaker zich bij zijn leest moet houden. Daarom bouwen wij die unieke website voor elke branche, zodat jij je kan focussen op jouw werk. Indien gewenst kunnen wij je ook helpen met de content, logo, seo en vele andere zaken.
  3. Unieke website templates
    Tijdvooreensite.nl begrijpt dat er geen enkele zzp'er hetzelfde is. Op basis van een aantal unieke website templates, wordt met behulp van een kleurenpalet, tientallen verschillende modules en lettertypes ieder website verschillend en op jouw wensen aangepast. 
  4. Gebruiksvriendelijke websites
    Het team van Tijdvooreensite.nl bouwt websites die eenvoudig te beheren zijn. Zelfs als je weinig technische kennis hebt, kun je zonder moeite nieuwe informatie toevoegen en de website up-to-date houden via het gebruiksvriendelijke CMS.
  5. SEO-geoptimaliseerd
    Zichtbaarheid in zoekmachines is essentieel om gevonden te worden door nieuwe opdrachtgevers. Tijdvooreensite.nl zorgt ervoor dat de basis en structuur van jouw website geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines, waardoor je meer kans hebt om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen.
  6. Snelle en betrouwbare service
    Tijdvooreensite.nl levert niet alleen snel een website (binnen een week online), maar biedt ook ondersteuning en advies. Dit betekent dat je altijd kan bellen als je vragen hebt. 

Overtuigd? Vraag meteen een demo aan:

Vraag een gratis demo aan

Conclusie

De Wet DBA dwingt zzp'ers en hun opdrachtgevers om goed na te denken over de aard van hun arbeidsrelatie. Als zzp'er is het belangrijk om signalen af te geven dat je echt zelfstandig werkt en niet in een schijnzelfstandige positie verkeert. Een eigen website speelt hierin een belangrijke rol: het straalt professionaliteit, onafhankelijkheid en ondernemerschap uit. Door te investeren in een goede website, laat je aan zowel opdrachtgevers als de Belastingdienst zien dat je serieus bent als ondernemer.

Kies voor een professionele websitebouwer bij Tijdvooreensite.nl in Haarlem. Wij helpen je om jouw unieke kwaliteiten als zzp'er in de spotlight te zetten met een website die zowel professioneel als gebruiksvriendelijk is.

Heb je extra wensen? Vraag een offerte aan:

Vraag een gratis demo aan

Terug naar overzicht