Zo maak je een tabel praktisch en SEO-proof
Een tabel op jouw website kan de oplossing zijn om bepaalde informatie op een overzichtelijke én visueel aantrekkelijke manier te presenteren. Oke, het is geen high-end website feature, maar je kunt er meer uithalen dan je denkt. Bij Tijdvooreensite zien we regelmatig dat tabellen verkeerd gebruikt worden of hun doel voorbij schieten. In dit blog gaan we in op waar een tabel écht (niet) voor bedoeld is. Ook laten we zien hoe jij een tabel creëert die prettig leest en jouw vindbaarheid bevordert.
Wanneer gebruik je een tabel?
Een tabel is bedoeld om data op een overzichtelijke manier weer te geven. Een tabel bestaat uit kolommen (verticaal) en rijen (horizontaal) en bieden als het ware een visuele groepering van informatie. Tabellen worden veelal gebruikt voor prijslijsten of productoverzichten. In de praktijk betekent dit dat een tabel ideaal is voor het tonen van een lunchmenu, de prijzen van jouw beautybehandelingen, coachingstrajecten of muzieklessen. Eventueel aangevuld met een kolom voor belangrijke details. Run jij je eigen rijschool? Met een tabel kun je potentiële leerlingen een handig overzicht bieden van het slagingspercentage van jouw rijschool in de afgelopen 5 jaar. Om maar een voorbeeld te noemen. In het fotoalbum hieronder staan voorbeelden van goede tabellen.
Bedenk altijd eerst of het wel echt nodig is om een tabel te maken. Zeker als je normaalgesproken het liefst alles in een Excel-sheet gooit. Soms kun je ook prima met een alternatief uit de voeten en komt jouw data beter uit de verf met bijvoorbeeld een opsomming.
De voordelen van een tabel
Het grootste voordeel van een tabel is dat het een efficiënte manier is om (een grote hoeveelheid) informatie samen te vatten. Tabellen zijn scanbaar waardoor jouw websitebezoeker binnen een paar tellen de gewenste informatie vindt. Lekker user-friendly dus. Een tweede voordeel is dat een tabel de tekst breekt en zorgt voor een luchtige uitstraling. Ervan uitgaande dat de tabel niet afschrikwekkend groot en complex is natuurlijk. Ook zoekmachines als Google hechten waarde aan tabellen. Een tabel wordt gezien als zogeheten rich content.
Je kunt Google bekoren door jouw tabel een titel te geven. Je geeft de zoekmachine als het ware een extra hulpstuk om te begrijpen waar de tabel over gaat. Dit kan de desbetreffende pagina wellicht nét dat zetje geven in de zoekresultaten. In het CMS van Tijdvooreensite kun je dit aardig eenvoudig realiseren. Ga hiervoor naar het HTML-gedeelte van de pagina met jouw tabel en typ het woord title= achter het woord table. Vervolgens komt tussen aanhalingstekens de naam van jouw tabel te staan zoals in afbeelding 1.
Een tabel op mobiel, hoe zit dat?
Indien je een tabel maakt binnen jouw eigen contentmanagementsysteem, is deze altijd responsive. Dit betekent dat de tabel goed leesbaar is op elke type apparaat (óók smartphones dus) doordat de tabel zich aanpast aan de afmeting van het scherm. Nu is het scherm van een mobieltje niet zo breed als dat van een desktop. Een tabel met meerdere kolommen past dus eigenlijk niet op het scherm van een smartphone. Dit ‘issue’ wordt opgelost door de tabel niet direct in zijn geheel te tonen. Gebruikers moeten simpelweg de tabel van links naar rechts swipen om de tabel te lezen.
Heel anders zijn tabellen die vanuit Word of Excel gekopieerd en geplakt worden in het CMS van de website. Een tabel uit Word of Excel zijn namelijk niet responsive. Het resultaat is een niet leesbare tabel die er ook nog eens allesbehalve fraai uitziet op mobiel. Geen aanrader dus!
Do’s en dont’s voor tabellen op jouw website
Een tabel gebruik je puur en alleen om data op een overzichtelijke wijze te tonen. Bij Tijdvooreensite zien we regelmatig dat een tabel voor andere doeleinden wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor lay-out oplossingen. Op desktop kan dat mooi uitpakken, maar op mobiel wordt het vaak een zooitje! We zetten de belangrijkste do’s en dont’s voor het maken van een tabel op een rij:
Do’s
- Is jouw data te verdelen in categorieën? Maak voor elke categorie een aparte tabel aan en voorzie deze van een eigen kopje;
- Houd de tabel overzichtelijk;
- Vermijd rijtitels die meer dan één regels bevatten.
Dont’s
- Zet géén afbeeldingen in jouw tabel;
- Gebruik tabellen niet om 2 kolommen met tekst te creëren.
Hoe voeg ik een tabel toe aan mijn Tijdvooreensite website?
Binnen Tijdvooreensite kun je een tabel invoegen op pagina’s van een module met een teksteditor. De teksteditor kom je in veel modules tegen, zoals in: Pagina's, Diensten, Blogitems, Teampersonen, FAQ-vragen en Slides. Tijdvooreensite legt uit hoe je stap voor stap de tabel tevoorschijn tovert die jij voor ogen hebt
- Ga naar teksteditor van de gewenste pagina waar je een tabel wilt plaatsen.
- Klik op het tabel-icoon om een tabel in te voegen.
- Kies nu één van de andere opties om rijen of kolommen toe te voegen of te verwijderen.
Belangrijk: de vormgeving van de tabel is per template verschillend.
Wil je nog een tekst toevoegen onder de tabel? Klik met de muis aan de rechterkant van de tabel en druk op Enter. Je ziet dat de cursor nu onder de tabel verschijnt. Dit is het teken dat je verder kunt met het typen van jouw verhaal.
Kom je er toch niet helemaal uit? Je kunt ons altijd bellen of mailen. Ons support team staat voor je klaar!
Terug naar overzicht