Een nieuwe website: hoe te beginnen?

Gefeliciteerd met je nieuwe website! 

Hier is hij dan: je nieuwe site. Maar hij is nog helemaal leeg! Waar moet je nu beginnen zodat je straks live kunt met een mooie website? Onderstaand stappenplan legt het je uit.


1. Begin bij het begin: lees de handleiding

Nee, je hoeft je niet door de hele handleiding heen te worstelen. Maar het kan slim zijn om even de inhoudsopgave van de handleiding te bekijken, en de items over de introductie van het CMS te lezen. 

2. Maak een schematische opzet voor je website

Misschien een open deur: maak vooraf een indeling van de webpagina's. Hoe ziet het menu eruit? Wil je wel of niet een submenu en welke pagina's mogen naar de footer? Vergeet daarbij ook SEO niet: wanneer je een plekje in Google wilt veroveren zul je aan zoekmachine-optimalisatie moeten doen.

3. Log in op het CMS en ga aan de slag

Tijdvooreensite heeft je inloggevens gestuurd. Hiermee krijg je toegang tot het CMS. Nadat je bent ingelogd kun je meteen een nieuw wachtwoord aanmaken via je account, en eventuele andere gebruikers aan het CMS toevoegen.

4. Maak je pagina's aan

Begin met het aanmaken van nieuwe pagina's. Het is beter om eerst in grove lijnen alle pagina's aan te maken en daarna deze te vullen met inhoud. Op die manier hou je goed overzicht en kun je straks bij het schrijven makkelijk linken naar een andere pagina zonder die eerst te moeten aanmaken. Pagina's kun je eenvoudig slepen en verplaatsen in Paginabeheer zodat het menu van je website helemaal naar wens is.

5. Vul je pagina's met tekst en beeld

Nu kun je de aangemaakte pagina's gaan vullen. Via de teksteditor kun je teksten schrijven en opmaken. Aan elke pagina kun je afbeeldingen en slides toevoegen, het oog wil tenslotte ook wat. Wil je je bezoekers flink motiveren? Voeg dan call2actions aan je pagina toe. En wil je het echt goed doen, dan ontwerp je een formulier waarmee bezoekers zich meteen kunnen inschrijven of contact opnemen.

6. Pimp je website met extra items

Een beetje een website heeft tegenwoordig een blog of houdt bezoekers op de hoogte van het laatste nieuws. Je meest recente blog- en nieuwitems kun je als widget tonen, evenals referenties en fotoalbums. Om je bezoekers goed van informatie te voorzien kun je een omgeving met veelgestelde vragen aanmaken. Ook voor diensten en producten heb je een module tot je beschikking, plus een teammodule om jezelf en collega's te presenteren.

7. Vergeet de contactpagina en footer niet

Zorg dat je contactgegevens en sociale media op orde zijn en maak een contactpagina met Google maps aan. Maak vooral ook gebruik van de footer: hier kun je niet alleen contactinformatie en openingstijden kwijt, maar ook links naar achtergrondpagina's, een klein kaartje of een korte introductie van je bedrijf.

8. Maak redirects aan zodat je bezoekers ook je nieuwe website kunnen vinden

Laat je een oude website achter? Zorg dan dat bezoekers geen 'dode' webpagina's aantreffen. Middels redirects zorg je dat zoekmachines je bezoekers naar de juiste nieuwe webpagina's doorsturen. Meerdere domeinnamen kun je op dezelfde manier doorverwijzen.

9. Koppel je website aan Analytics

Natuurlijk wil je graag weten hoe je website het doet. Hoeveel bezoekers krijg je gemiddeld, en welke pagina's scoren het beste? Via de instellingen van je website koppel je eenvoudig je website aan Google Analytics.

10. De puntjes op de i

Bijna klaar maar nog niet helemaal tevree? Kleine aanpassingen aan de vormgeving van je website kunnen net dat verschil maken tussen mooi en perfect. Misschien toch een blauwe balk in plaats van een roze?


Vraag om hulp!

Kom je er ondanks deze handleiding niet uit? Vind je het lastig om je website te vullen of heb je moeite met een bepaald onderdeel? Schroom niet en neem contact met ons op. We staan altijd klaar om je te helpen!